Amit a vízről tudni érdemes

Mindenki számára ismerős a csapból folyó barna víz, a vízforralón, kávéfőzőn kicsapódó fehér lepedék (vízkő) és a csap szűrőjében található apró kavicsok látványa. Mégis meglepően keveset tudunk arról, hogy napjainkra mi is van a vízben, mi kerülhet ebből a szervezetünkbe, és hogyan védekezhetünk az esetleges veszélyek ellen. Pedig bőven van miről beszélni!

A testünkben lévő víz táplálja sejtjeinket, kommunikál és a szükségtelen anyagokat, távolítja el szervezetünkből. Sajnos ma még nem becsüljük meg eléggé, természetesnek vesszük, és fel sem merül bennünk, hogy a szervezetünkbe kerülő nem megfelelő minőségű víz nem képes ezen, funkciók tökéletes ellátására.

Magyarországon a vezetékes ivóvíz minősége átlagosan jónak mondható, de a fogyasztóig eljutva a vezetékrendszer elavultsága, szennyezettsége miatt nagymértékben romlik a minőség. Vannak olyan rendszerek, ahol a víz két hétig is „utazik”, mire eljut a felhasználóig. A csőtörések, építkezések további szennyeződés- és fertőzésveszélyt jelenthetnek a csőbe beszivárgó, homokszemcséken megtelepedő baktériumok miatt. Ezeken kívül található még vezetékes vizeinkben klór, ipari szennyeződés, háztartási vegyszerek tömkelege, rozsdás vas, arzén, nitrát és nitrit egyre nagyobb mennyiségben. Szakemberek szerint a vízben lévő alumínium Alzheimer-kórt okozhat, a klórvegyületek, a nitritek, nitrátok a hemoglobin lekötésével oxigénhiányos állapotot idézhetnek elő. Sajnos sokan még abban a tévhitben élnek, hogy forralva megtisztul a víz, de a forralás csak baktériumok ellen nyújt egy időre védelmet, az egyéb szennyeződéseket, nehéz fémeket, vegyi anyagokat, gyógyszerszármazékokat nem távolíthatja el a vízből.

A családok nagy része ezen okok miatt előnybe részesíti a különböző palackos vizek (ún. ásványvizek) fogyasztását. Tény, hogy ezek a vizek nem tartalmazzák az előbbiekben felsorolt szennyezőanyagok nagy részét, azonban mégsem indokolt nagy mennyiségű fogyasztásuk a magas ásványi anyag (vízkő) tartalom miatt. Ha teljes folyadékszükségletünket ásványvizekkel elégítjük ki, akkor indokolatlanul nagy mennyiségű ásványi anyag (kő, homok) jut szervezetünkbe, mely hosszú távon vesekövet és egyéb nem kívánatos problémákat okoz.

Ezeken, a problémákon különféle kis és nagyteljesítményű háztartási vízszűrő, víztisztító és vízkezelő rendszerek alkalmazásával hatékonyan segíthetünk.

 

A „fordított ozmózis” technológia - A leghatékonyabb víztisztítás

Az ivóvíz biológiai tisztaságáról a világ legtöbb településén a helyi vízszolgáltató klórozással gondoskodik. A klór azonban a vízben természetes módon jelenlevő szerves vegyületekkel, szénhidrogén gázokkal egészségre ártalmas vegyületeket képez, ami asztmás, rákos megbetegedésekhez vezethet. A csapvízzel kapcsolatos ellentmondó hírek ellen különféle módon védekezünk: ásványvizet, szódavizet iszunk és tisztítjuk az ivóvizet.

A kereskedelemben sokféle készüléket kínálnak, melyek technikai tudásuk és áruk függvényében széles skálán mozognak. A legegyszerűbb készülékek a vezetékes vízből aktív szénbetéttel kiszűrik a kellemetlen íz rontó anyagokat, de az egészségkárosító nehézfémeket, az arzént, a nitriteket, nitrátokat, oldott ásványi sókat átengedik. Hathatósabb védelmet nyújt a mechanikai és szénszűrők után elhelyezett UV-lámpa. A nagy energiájú roncsoló fénysugarak jól csírátlanítják a vizet. A drágább készülékek készítői, forgalmazói a közfogyasztók számára is elérhetővé tették a laboratóriumokban, élelmiszergyártó üzemekben, professzionális vízkezelésben már évek óta alkalmazott technológiát, az úgynevezett fordított ozmózis (reverzeozmosis, RO) elvén működő berendezéseket. A világ legtökéletesebb „szűrőjét”, az emberi vesét alapul véve alkották meg a mérnökök a víz molekuláinál nagyobb molekulákat visszatartó szűrőt. Az ilyen rendszeren nemhogy a vírusok, de még a nehézfémek (kadmium, ólom, arzén stb.) ionjai sem jutnak át. Az ozmózisszűrőtízezerszerhatékonyabb, mint társai és öntisztító rendszere miatt a szennyeződések nem halmozódnak fel benne.

 

Többek között ezt a technológiát alkalmazzák az űrhajózásban, a hajózásban tengervízből ivóvíz előállítására. A NASA által használt ozmózisszűrő az emberi vizeletet is képes úgy megtisztítani, hogy az, tiszta vízként vihető vissza a szervezetbe. Mindenhol, ahol katasztrófa történik (pl. cunami), egyedül ez az eljárás képes egészséges ivóvizet produkálni.

 

Mit tehet gyermekei és családja egészségéért? - A tiszta víz jótékony hatásai

 

- Óvja egészségét, mert nem tartalmaz baktériumokat, vírusokat, klórt, szerves kémiai anyagokat, vegyszereket, ipari folyékony szennyeződéseket, nehézfémeket, toxikus és rákkeltő anyagokat.

- Felgyorsítja az anyagcserét, nélkülözhetetlen a diétánál, segít a testsúly szabályozásában, pozitívan hat a közérzetünkre.

- Hatására szépül a bőr, ugyanis belülről hidratálódik, a méreganyagok könnyen távoznak a szervezetből.

- Kismamáknál a tiszta víz hatására jobban fejlődik a baba. Különösen ajánlott csecsemők számára, hiszen nem tartalmaz mérgező anyagokat.

- Segít migrén esetén és minden olyan betegségnél, amely a vegetatív idegrendszer zavarára vezethető vissza.

- Csökkenti a vér zsírtartalmát, diabéteszeseknél a magas vércukorszintet, normalizálja a magas vérnyomást.

- Nyugtatóan hat a gyomorbetegekre és emésztési bántalmakban szenvedőkre, 10-14 nap alatt rendezi az anyagcserét, nem kell hashajtót szedni.

- Nagymértékben javítja ételeink ízét, tökéletes a kávé- teafőzőhöz, vízforralóhoz, gőzölős vasalóhoz, csobogókhoz és akváriumokba.

- Minden esetben garantált vízminőség ökológiai szerencsétlenségeknél vagy a vízvezeték hálózat szennyeződése esetén is.

- Természetes eredetű, szennyeződésektől teljesen mentes, alacsony ásványi anyag tartalmú víz, mely tökéletesen alkalmas szervezetünk folyadékigényének fedezésére.